Smartphone şi Tabletă – Categorii şi tipuri de senzori

Pe măsură ce telefoanele evoluează, apar funcţii noi şi aparent miraculoase ce ne încântă enorm la prima vedere. Este în primul rând meritul senzorilor miniaturali şi implicit al aplicaţiilor software, care utilizează aceşti senzori pentru măsurători şi traduc mai apoi rezultatele sau le combină igenios pentru a fi cât mai uşor percepute de către utilizatori.

Categorii de senzori

Cei mai uzuali senzori pe care un smartphone îi poate conţine se pot încadra în trei mari categorii: senzori de mişcare, senzori de mediu şi senzori de poziţie.

Senzori de mişcare

Prima categorie conţine senzori specializaţi atât pe măsurarea acceleraţiilor pe cele 3 axe fizice cât şi pe măsurarea rotaţiilor în jurul axelor respective. Aceştia se numesc senzori de mişcare. În această categorie sunt incluşi senzorii de tip accelerometru, senzorii de gravitaţie, giroscoapele şi senzorii tip vector de rotaţie.

Senzori de mediu

Parametrii mediului înconjurător sunt măsuraţi cu ajutorul senzorilor de mediu. Această categorie de senzori măsoară temperatura şi presiunea aerului ambiental, umiditatea şi iluminarea mediului în care ne aflăm. Senzorii de acest tip se numesc: termometre, barometre şi fotometre.

Senzori de poziţie

Pentru măsurarea poziţiei fizice a dispozitivului se folosesc senzori de poziţie. În această categorie intră senzorii de orientare şi magnetometrele.

O altă categorisire a senzorilor se poate face după existenţa fizică. Astfel senzorii se pot grupa în senzori hardware şi senzori software.

Senzori hardware

Atunci când avem de-a face în mod direct cu senzori fizici, montaţi realmente pe placa de bază, spunem că deţinem şi utilizăm senzori hardware. Măsurătorile se fac direct de către senzor şi se transmit, la fel, în mod direct. Aceşti senzori măsoară de exemplu acceleraţia, intensitatea câmpului geomagnetic şi variaţiile unghiulare.

Senzori software

Spre deosebire de cei hardware, senzorii software nu există fizic pe placa de bază şi nu pot face fizic măsurători. Aceştia se mai numesc şi senzori virtuali sau senzori sintetici. Senzorii software pot combina măsurătorile primite de la unul sau mai mulţi senzori hardware. Exemple de senzori software: senzorul de acceleraţie liniară, senzorul de gravitaţie etc.

Nu toţi aceşti senzori sunt utilizaţi obligatoriu în fiecare smartphone. Unii sunt mai populari şi sunt montaţi aproape în fiecare smartphone (accelerometru, magnetometru), uneori chiar câte doi de acelaşi tip, în timp ce alţii nu sunt necesari sau sunt consideraţi încă un lux (termometru, barometru).

Senzori-Smartphone-Tableta

Tipuri de senzori

Senzor tip Accelerometru (Hardware) – măsoară acceleraţia aplicată dispozitivului pe toate cele 3 axe fizice, incluzând gravitaţia.

Senzor tip Temperatură ambientală (Hardware) – măsoară temperatura ambientală din încăpere.

Senzor tip Gravitaţie (Software sau Hardware) – măsoară gravitaţia aplicată dispozitivului pe toate cele 3 axe fizice.

Senzor tip Giroscop (Hardware) – măsoară rata de rotaţie în jurul celor 3 axe fizice.

Senzor tip Lumină (Hardware) – măsoară nivelul de lumină ambientală.

Senzor tip Acceleraţie liniară (Software sau Hardware) – măsoară acceleraţia aplicată dispozitivului pe toate cele 3 axe fizice, excluzând gravitaţia.

Senzor tip Câmp magnetic (Hardware) – măsoară câmpul geomagnetic ambiental pentru toate cele 3 axe fizice.

Senzor tip Orientare (Software) – măsoară rotaţia dispozitivului în jurul celor 3 axe fizice.

Senzor tip Presiune (Hardware) – măsoară presiunea aerului ambiental.

Senzor tip Proximitate (Hardware) – măsoară proximitatea relativă a unui obiect faţă de ecranul dispozitivului.

Senzor tip Umiditate relativă (Hardware) – măsoară umiditatea relativă ambientală.

Senzor tip Vector de rotaţie (Software sau Hardware) – măsoară orientarea dispozitivului cu ajutorul a 3 vectori de rotaţie.

Senzor tip Temperatură (Hardware) – măsoară temperatura dispozitivului.



Smartphone şi Tabletă – Categorii şi tipuri de senzori publicat: 2018-08-29T08:55:16+03:00, actualizat: 2018-08-29T09:55:36+03:00 by Wellcome.ro