Tipuri de pompe submersibile
În ultimii ani, proprietarii de gospodării au manifestat un interes tot mai mare pentru asigurarea independenţei alimentării cu apă, sau pentru asigurarea unei surse suplimentare de apă în paralel cu cea existentă.
Numeroase societăţi comerciale oferă în acest scop, la preţuri accesibile, pompe submersibile din inox sau din plastic de calitate, direct prin magazine lor online, de unde pot fi achiziţionate cu uşurinţă.
După tipul lichidului de pompat, pompele pot fi adecvate pentru ape curate sau pentru ape murdare, cele pentru ape murdare având disponibilă şi varianta cu tocător.
Pentru că pompele submersibile funcţionează scufundate permanent în mediul lichid, acestea sunt asamblate în carcase din inox sau plastic de calitate, adică din materiale foarte rezistente la coroziune.
La ce se folosesc pompele submersibile?
Soluţiile oferite cu pompe submersibile au aplicaţii dintre cele mai diverse, pornind de la:
– pomparea apei din puţuri sau fântâni pentru uz casnic
– pomparea apei din bazinele de colectare a apelor pluviale
– pomparea antiincendiu
– pomparea pentru mici sisteme de irigaţii în agricultură şi horticultură
– alimentarea cu apă a microintreprinderilor.
Pompa submersibilă din inox, pentru ape curate
Cel mai mare succes l-a avut, şi încă îl mai are, populara pompă submersibilă din inox, pentru ape curate.
Din punct de vedere constructiv aceasta este compusă dintr-un ansamblu etanş, motor electric – pompă cu şurub sau cu palete flotante, şi are carcasa pompei, carcasa motorului, axul motorului şi şurubul pompei, toate din inox, iar corpul pompei din cauciuc.
Pompele pentru ape curate se pretează pompării lichidelor curate, fără solide sau fibre, şi care sunt neutre din punct de vedere chimic.
Din punct de vedere electric, pompele submersibile au motorul submersibil, condensatorul şi termoprotectorul sunt încorporate, iar cablul electric este inclus pentru o anumită lungime.
Exemplu de parametri pentru o pompă submersibilă
Sfaturi pentru alegerea pompei submersibile
În funcţionarea optimă trebuie avute în vedere caracteristicile tehnice ale pompei, de aceea este necesar un studiu în prealabil al parametrilor. Parametrii hidraulici sunt influenţaţi de adâncime.
O pompă submersată la o adâncime mai mare va avea un debit mai mic, intensitatea curentului va fi mai mare, iar puterea absorbită va creşte proporţional.
În funcţie de modelul pompei există şi limite precum înălţimea maximă de pompare, debitul maxim de apă, temperatura maximă a lichidului pompat, presiunea maximă la punctul zero, numărul maxim de porniri-opriri pe oră.
Ţineţi cont de dimensiunile pompei în raport cu diametrul puţului, iar pentru o greutate mai mare a pompei utilizaţi coarda de susţinere.
Alegeţi aşadar pompa submersibilă după debitul necesar de apă, diametrul şi adâncimea puţului, producător şi preţ, după criteriile menţionate anterior, iar dacă unele detalii tehnice va depăşesc, cereţi înainte de a cumpăra ajutorul experţilor în domeniu.
Avantajele pompei submersibile
Achiziţionând o pompă submersibilă în locul unei pompe de suprafaţa veţi avea numeroase avantaje:
– veţi face economii financiare
– veţi elimina problemele cu amorsarea şi cavitaţia
– veţi elimina problemele cu răcirea
– veţi elimina problemele cu amenajările la suprafaţă
– şi nu în ultimul rând, fiind imersată în apă la adâncime, zgomotul pompării va fi zero!