Vă gândiţi să achiziţionaţi un sistem de supraveghere video şi nu ştiţi de unde să începeţi? Parcurgeţi cu atenţie articolul următor şi veţi afla toţi paşii necesari.
Pentru început trebuie să ştiţi din ce se compune un sistem de supraveghere video clasic. De regulă, un asemenea kit cuprinde: camerele de supraveghere video, DVR-ul, cablurile de semnal şi de alimentare, hard disk-ul, mufele, sursele de alimentare şi monitorul.
Camerele de supraveghere video
Vom începe alegerea sistemului nostru cu camerele de supraveghere, acestea fiind componentele în funcţie de care vom alege si restul produselor.
În primul rând trebuie să vă gândiţi la câte camere aveţi nevoie şi unde doriţi să le amplasaţi. După ce aţi stabilit numărul lor, trebuie să vă gândiţi la distanţele maxime de infraroşu, pentru a beneficia de o ofertă bună din punct de vedere al preţului şi al calităţii. De preferat ar fi să optaţi pentru o distanţă de infraroşu a camerelor de maxim 20-30 de metri.
DVR-ul (Digital Video Recorder)
După ce am stabilit numărul total de camere şi amplasarea lor, putem alege DVR-ul. Acesta trebuie să aibă un număr minim de canale, egal sau mai mare cu numărul camerelor ce vor fi montate.
Având în vedere că am ales cele mai importante componente ale sistemului nostru de supraveghere video (DVR-ul şi camerele), ne putem concentra acum asupra celorlalte accesorii.
Cablurile de semnal şi de alimentare
Acum că ştiţi numărul de camere şi poziţiile lor, trebuie să vă faceţi un mic calcul în ceea ce priveşte lungimea cablurilor pentru semnal şi alimentare.
Veţi avea nevoie aşadar de câte un cablu pentru semnal şi unul pentru alimentare de la fiecare cameră până la unitatea DVR.
Hard disk-ul
Următoarea componentă necesară este hard disk-ul. Acesta este util pentru stocarea imaginilor captate pe durata monitorizării, mărimea lui fiind principalul factor de care depinde perioada de înregistrare a DVR-ului.
Mufele şi sursele de alimentare
Având deja trecute pe listă aceste componente, trecem în continuare la mufe şi la sursele de alimentare.
Vom avea nevoie pentru fiecare cameră de două mufe BNC, două mufe de alimentare şi de o sursă de alimentare. În ceea ce priveşte sursa de alimentare, dacă avem un sistem cu foarte multe camere, putem alege şi o sursă comună cu o putere mai mare, care să alimenteze întregul sistem.
Monitorul
În ceea ce priveşte monitorul, acesta ţine de alegerea fiecăruia. Sunt persoane care preferă să nu pună un monitor pentru a face o mică economie, altele în schimb preferă să conecteze sistemul la un televizor care are şi funcţia de monitor, sau preferă să cumpere un monitor special pentru camere.
Kitul de supraveghere video (Exemplu)
Ca să vă lămurim şi mai bine, vom da ca exemplu alcătuirea unui kit complet de 4 camere:
– 1 DVR de 4 canale video
– 4 camere de exterior cu infraroşu de 20 de metri, plus suporţi
– 1 hard disk de 1 TB
– 100 de metri de cablu de semnal
– 100 de metri de cablu de alimentare
– 8 mufe BNC
– 8 mufe de alimentare
– 1 sursă de alimentare pentru 4 camere
– 1 monitor.
Preţul unui asemenea kit poate varia destul de mult. La o simpla analiză a ofertelor de pe net, am găsit un sistem supraveghere video fără monitor la aproximativ 1000 – 1100 de lei.
Acestea fiind spuse, tot ce vă rămâne este să vă configuraţi un kit personalizat şi să luaţi legătura cu o firmă specializată pentru a vă face o ofertă pe baza cerinţelor pe care le aveţi. Astfel, veţi putea beneficia în plus şi de consultanţă şi chiar de o mică demonstraţie, majoritatea firmelor având şi sedii unde puteţi vedea pe viu cum funcţionează sistemul ales.