Cumpărând astăzi o placă video mai nouă şi mai performantă veţi vedea că vechiul conector VGA a dispărut iar altele noi i-au luat locul. Unele sunt mai mari şi dreptunghiulare (DVI-I, DVI-D) iar altele sunt mai mici (HDMI, DisplayPort, Mini DisplayPort). Ce putem face în acest caz când niciun conector nu se potriveşte cu mufa VGA a vechiului monitor?
Prima soluţie este cumpărarea odată cu placa video a unui monitor nou şi scump de multe sute de lei dar care are opţiuni de conectivitate extinse pe HDMI sau DisplayPort.
A doua soluţie constă într-un mic adaptor pe DVI ce costă doar câţiva lei şi care vă va scoate din încurcătură cel puţin pentru o anumită perioadă de timp …
Adaptorul DVI-VGA
Dintre toate adaptoarele ce se pot utiliza pentru conectarea vechiului monitor la noile plăci video, cel mai ieftin este adaptorul DVI-VGA. Acesta costă doar câţiva lei, spre deosebire de alte tipuri de adaptoare al căror preţ începe de la câteva zeci şi urcă peste 100 de lei. La cumpărarea adaptorului trebuie să aveţi grijă ca modelul ales să fie notat în această ordine DVI-VGA şi să aibă pinii respectiv T/M sau M/F.
Montarea este foarte simplă: adaptorul se conectează la portul DVI-I al plăcii video şi se fixează cu cele 2 şuruburi, apoi mufa VGA a monitorului se conectează la adaptorul montat anterior şi se fixează la rândul ei cu cele 2 şuruburi ale sale.
Majoritatea plăcilor video noi şi performante sunt prevăzute cu un conector DVI-I (integrated – digital and analog) de unde putem prelua semnalul analogic pentru că interfaţa Dual-Link DVI-I este compatibilă cu interfaţa VGA.
Reţineţi însă că există şi unele plăci video ce au doar mufe DVI-D (digital only) care, deşi seamănă foarte mult cu DVI-I, nu conţin pinii pentru transmiterea semnalul analogic ! Acest lucru trebuie verificat la placa video înaintea cumpărării adaptorului.