Cottagecore – în era digitală, evadăm prin idealizarea vieții rurale

Cottagecore este o estetică în design interior care se extinde și pe alte arii ale existenței noastre, referindu-se la viața rurală idealizată. Cottagecore, o mișcare care pune în lumină și chiar romanticizează viața agricolă, abilitățile și meșteșugurile practice, este în creștere în post-pandemie, pentru că ne re-întoarce la valorile tradiționale: mai tradițional și mai natural înseamnă mai sănătos pentru minte și suflet.

Conceptul îmbrățișează o existență mai simplă și durabilă, care este mai armonioasă cu natura. Din punct de vedere estetic, este un simbol al stilului rural tradițional englezesc, romantic și nostalgic. Indiferent dacă apare doar local în casele noastre – când vorbim de amenajare bucatarie sau living, de exemplu – sau este laitmotivul întregului design interior, stilul cottagecore ne apropie de simplitate și trăit conștient, fiind mai degrabă un stil de viață.

Dacă înainte de pandemie alegeam rafinamentul suprem, Covid-19 ne-a retrasat coordonatele: am început să apreciem mirosul pâinii proaspăt coapte, am dat la schimb tocurile pentru papucii de casă confortabili, iar canapeaua din living a luat locul biroului sobru. Pentru prima dată în istorie, nostalgia pandemică ne-a făcut să vrem mai puțin, dar mai bun. Cottagecore a venit ca o gură de aer proaspăt, care ne oferă bucuria broderiilor tradiționale, a florilor de câmp proaspăt culese și a naturii așa cum nu am mai cunoscut-o.

Cottagecore, mișcare digitală

Cottagecore a început să umple feed-urile de socializare ale oamenilor pe Instagram, TikTok, Tumblr și chiar mai departe de atât: New York Times a publicat un articol în luna martie a acestui an despre cottagecore, numind-o „o reală mișcare estetică în devenire”. În pandemie, cottagecore nu doar că a „înmugurit”, ci a trecut chiar la o înflorire accelerată în rândul pasionaților de inedit și a celor ce își doresc o amenajare romantică, rustică și tradițională.

Pandemia ne-a oferit pretextul ideal pentru adoptarea unui astfel de stil: cu mai mult timp la dispoziție, izolați la domiciliu, ne-am orientat spre creionarea unui spațiu care să ne genereze împlinire, armonie și stare de bine – iar cottagecore ne-a atins aceste așteptări.

Cottagecore - în era digitală, evadăm prin idealizarea vieții rurale

Ce este cottagecore și cum îl adaptăm în casele noastre

Ce este stilul cottagecore și cum îl aducem în casele noastre? Pentru unii, cottagecore egalează un spațiu cozy, confortabil, marcat de acel „hygge” danez, un spațiu în care romantismul se îmbină cu un stil shabby-chic, dar cu influențe rustice în același timp – cottagecore este o fuziune de stiluri, culori și materiale, o fuziune care se poate adapta în funcție de ce își dorește fiecare de la propriul spațiu.

Molly Hatch, fondatoarea unei companii de mobilier care a adoptat în pandemie stilul cottagecore în casa ei, spune că „atributele-cheie ale acestui stil sunt aducerea naturii în interior prin culori și materiale organice, alături de plante verzi, flori și cât mai puține mărturii ale erei digitale în care trăim – cottagecore este favoritul celor ce au nevoie de o deconectare de la tehnologie”.

Printre sugestiile lui Molly privind idei amenajare dormitor se numără adoptarea tapetului cu imprimeu floral, în culori jucăușe sau naturale, precum galbenul pastel; florile de câmp, materialele organice, decorațiunile precum coșurile de nuiele și obiectele de ceramică fac obiectul unei amenajări cottagecore romantice și tradiționale în același timp.

Ca orice stil sau mișcare, cottagecore este un lucru viu, care respiră, care evoluează și se schimbă constant. Deci, unde se îndreaptă cottagecore? Ei bine, un lucru este sigur: nu va pleca din viețile noastre nicăieri, atâta timp cât pandemia ne ține pe mulți acasă – iar post-pandemia ne impune aceleași lucruri. Arhi-săturați de tehnologie și digital, ne alipim valorilor tradiționale, care romanticizează viața rurală și ce prespune ea: claritate și simplitate.



Cottagecore – în era digitală, evadăm prin idealizarea vieții rurale publicat: 2021-06-18T09:57:38+03:00, actualizat: 2021-06-18T09:57:38+03:00 by Wellcome.ro