La început au existat reţelele de comunicaţie cu fir, Ethernet-ul, şi totul părea destul de simplu.
Apoi au apărut comunicaţiile fără fir, Wi-Fi, şi lucrurile s-au complicat un pic.
Au apărut denumiri şi termeni noi între care se poate face relativ uşor confuzie…
Oamenii se întreabă adesea:
– Wi-Fi Ready şi Built-in Wi-Fi înseamnă acelaşi lucru?
– Wi-Fi Integrat şi Wi-Fi Direct funcţionează la fel?
– Care este diferenţa dintre Wi-Fi Ready şi Wi-Fi Direct?
– WiDi este acelaşi lucru ca Wi-Fi Direct, doar că este scris prescurtat?
Nu ar fi bine să facem puţină lumină explicând fiecare termen pe scurt şi pe înţelesul tuturora?
1. Wi-Fi
În primul rând trebuie să ştim că Wi-Fi este o denumire comercială a tehnologiilor de comunicaţie fără fir în reţele locale bazate pe standardele IEEE 802.11.
Cu alte cuvinte, atunci când vom vedea menţiunea Wi-Fi vom şti că acel aparat electronic este capabil să participe la schimbul de date într-o reţea locală de comunicaţii fără a fi conectat printr-un cablu.
2. Wi-Fi Ready
Wi-Fi Ready nu este acelaşi lucru cu Built-in Wi-Fi şi nu înseamnă că aparatul este 100% pregătit pentru Wi-Fi.
Un aparat Wi-Fi Ready va putea utiliza tehnologia Wi-Fi doar dacă i se ataşează un adaptor wireless special, ce se cumpără separat şi care nu este deloc ieftin.
3. Built-in Wi-Fi sau Wi-Fi Integrat
Spre deosebire de cele Wi-Fi Ready, aparatele cu menţiunea Built-in Wi-Fi sau Wi-Fi Integrat conţin acel adaptor wireless în interior, deci se pot conecta Wi-Fi oricând, fără a mai fi necesare alte achiziţii.
4. Wi-Fi Direct
Built-in Wi-Fi nu este acelaşi lucru cu Wi-Fi Direct.
Dacă prima variantă se referă la existenţa dispozitivului wireless încorporat, Wi-Fi Direct specifică faptul că aparatul respectiv suportă un standard Wi-Fi ce permite conectarea în mod direct cu alte aparate fără a mai fi nevoie de un Wireless Acces Point dedicat precum un router wireless.
5. WiDi
În final trebuie să clarificăm că nici WiDi nu este acelaşi lucru cu Wi-Fi Direct şi nu este nicidecum scris prescurtat.
Termenul WiDi provine de la Wireless Display şi semnifică o tehnologie Intel ce permite transferul wireless al streamului audio/video HD (1080p, 5.1 surround) între aparate compatibile WiDi.
Bine de ştiut
1. Wi-Fi
Aşa cum am precizat, Wi-Fi este o tehnologie de rețea fără fir care utilizează unde radio pentru a oferi acces wireless la internet de mare viteză.
Denumirea Wi-Fi nu provine din prescurtarea cuvintelor Wireless Fidelity (fidelitate fără fir), cum se mai crede în mod greşit.
Wi-Fi este denumirea mărcii înregistrate deținute în prezent de Wi-Fi Alliance.
2. Wi-Fi Alliance
Wi-Fi Alliance este o organizație formată din furnizori de top de echipamente și software fără fir, ce are misiunea de a certifica toate produsele bazate pe 802.11 pentru interoperabilitate și de a promova termenul Wi-Fi ca nume de marcă globală pe toate piețele pentru orice produse LAN fără fir bazate pe 802.11.
3. Wi-Fi Certified
În timp ce toate produsele 802.11a/b/g sunt numite Wi-Fi, numai produsele care au trecut testul Wi-Fi Alliance au permisiunea să se refere la produsele lor ca Wi-Fi Certified (o marcă comercială înregistrată).
Produsele care trec testul trebuie să aibă pe ambalaj un sigiliu de identificare care menționează Certificat Wi-Fi și indică banda de frecvență radio utilizată (2,5 GHz pentru 802.11b sau 802.11g; 5 GHz pentru 802.11a).
Certificarea înseamnă că un produs a fost testat într-o varietate de moduri pentru a valida interoperabilitatea cu alte echipamente Wi-Fi Certified care operează în aceeași bandă de frecvență.
Wi-Fi, Wi-Fi Direct, WiDi
Etichete
– WiFi ready; ce înseamnă Wi Fi.